lunes, 17 de enero de 2011

Celia, una pionera de la aviación



El passat mes de novembre de 2010 ens va deixar, després d'una llarga malaltia, la Sra. Cèlia Martí Casas, pionera de l'aviació a Reus. Vinculada al món de l'aviació pel plaer de volar i fent història aeronàutica amb l 'Aeroclub de Reus, on era una persona recordada amb afecte i respectada per tots.


Va ser una dona valenta, avançada a la seva època.


Al setembre de 2010, concretament el dia 18, vam realitzar un acte especial a les instal.lacions de l'Aeroclub de Reus amb motiu del 75è aniversari de la seva fundació (02.05.1935 / 02.05.2010), acte en què es va aprofitar per inaugurar el salvat i restaurat hangar històric de 1937, un edifici de bella estructura de ferro amb reblons, construït el 1937 i pel que sembla disseny d'una enginyera russa, que va ser espai per guardar i mantenir els avions Polikarpov I-15 (xatos) per a la defensa de les forces republicanes que lluitaven al front durant la guerra civil.


A aquest acte, tenia previst assistir la Sra. Cèlia, però al darrer moment el seu estat de salut no li va permetre, i nosaltres, de veritat, que ho sentim, perquè segurament no s'havia fet justícia amb la Sra. Cèlia, pionera femenina de l'aviació a Reus conjuntament amb la seva companya i amiga Teresa. Aquest acte hauria suposat, també, l'homenatge a la seva persona. Tots ens vam recordar d'ella durant l'acte festiu de l'Aeroclub. L'Aeroclub de Reus ha escrit amb veu alta i clara una bona part de la nostra història de l'aviació en el territori. La Cèlia forma part d'aquesta història.


Sentim la pèrdua de la Sra. Cèlia Martí, i traslladem a tota la seva família el nostre més sentit condol, des del més íntim i personal fins aquest buit que ha deixat en l'espai aeronàutic irreemplaçable. Però tots els que l'han estimat, respectat, l'Aeroclub que va viure els seus primers passos en l'aviació, per a tots nosaltres, Cèlia seguirà solcant el cel amb el ronc del motor d'un avió. Que segueixis volant, des d'on siguis, entre els núvols i els cels d'un blau intens. Un cel immens per a un cor molt gran. Vola.


En un acte íntim, sense protocols però molt emotiu , rebem per a la seva custòdia i per a formar part en un futur del nostre espai museístic de l'aviació, per a l'estudi i la consulta, el fons documental de la Sra. Cèlia Martí Casas, gentilment donat per la seva filla Sra. Alícia Alegret. Agraïm a ella molt especialment i tota la seva família l'honor que ens han fet amb aquesta rica donació documental, tan personal i històrica. Un vincle que encara ens uneix més al record de la seva mare. Gràcies de tot cor.


En els propers dies penjaré alguns documents i fotografies a la nostra web de l'Aeroclub de Reus perquè tingueu accés més fàcilment a aquesta documentació que és una part de la història de la pilot Cèlia Martí i també de la història de l'Aeroclub de Reus i l'aviació a Reus i al territori .


Renovem el nostre agraïment a la Sra. Alícia Alegret i la seva família i us demanem un record especial per a la que va ser dona pionera de l'aviació, la Sra. Cèlia Martí, q.e.p.r.


Ramon Tàpias
Aeroclub de Reus
Reus, 12 gener 2011
Copyright foto
----------------------------------------------------------------------
El pasado mes de noviembre de 2010 nos dejó, después de una larga enfermedad, la Sra. Celia Martí Casas, pionera de la aviación en Reus. Vinculada al mundo de la aviación por el placer de volar y haciendo historia aeronáutica con el Aeroclub de Reus, donde era una persona recordada con cariño y respetada por todos.


Fue una mujer valiente, avanzada a su época.


En septiembre de 2010, concretamente el día 18, realizamos un acto especial en las instalaciones del Aeroclub de Reus con motivo del 75 aniversario de su fundación (2.5.1935 / 2.5.2010), acto en el que se aprovechó para inaugurar el salvado y restaurado hangar histórico de 1937, un edificio de bella estructura de hierro con remaches, construido en 1937 y al parecer diseño de una ingeniera rusa, que fue espacio para guardar y mantener los aviones Polikarpov I-15 (chatos) para la defensa de las fuerzas republicanas que luchaban en el frente durante la guerra civil. Aviones que se habían construido en Reus, siendo trasladados, después, a este hangar en el Campo de Aviación de Reus.


A este acto, tenía previsto asistir la Sra. Celia, pero a último momento su estado de salud no se lo permitió, y nosotros, de verdad, que lo sentimos, porque seguramente no se había hecho justicia con la Sra. Celia, pionera femenina de la aviación en Reus conjuntamente con su compañera y amiga Teresa. Este acto hubiera supuesto, también, el homenaje a su persona. Todos nos acordamos de ella durante el acto festivo del Aeroclub. El Aeroclub de Reus ha escrito con voz alta y clara una buena parte de nuestra historia de la aviación en el territorio. Celia forma parte de esta historia.


Sentimos la pérdida de la Sra. Celia Martí, y trasladamos a toda su familia nuestro más sentido pésame, desde lo más íntimo y personal hasta este vacío que ha dejado en el espacio aeronáutico irremplazable. Pero todos los que la han querido, respetado, el Aeroclub que vivió sus primeros pasos en la aviación, para todos nosotros, Celia seguirá surcando los cielos con el ronroneo del motor de un avión. Que sigas volando, desde donde estés, entre las nubes y los cielos de un azul intenso. Un cielo inmenso para un corazón muy grande. Vuela.


En un acto íntimo, sin protocolos, recibimos para su custodia y para formar parte en un futuro de nuestro espacio museístico de la aviación, para el estudio y la consulta, el fondo documental de la Sra. Celia Martí Casas, gentilmente donado por su hija Sra. Alícia Alegret. Agradecemos a ella muy especialmente y a toda su familia el honor que nos han hecho con esta rica donación documental, tan personal e histórica. Un vínculo que aún nos une más al recuerdo de su madre. Gracias de todo corazón.


En los próximos días colgaré algunos documentos y fotografías en nuestra web del Aeroclub de Reus para que tengáis acceso más fácilmente a esta documentación que es una parte de la historia de la piloto Celia Martí y también de la historia del Aeroclub de Reus y la aviación.


Renovamos nuestro agradecimiento a la Sra. Alícia Alegret y a su familia y os pedimos un recuerdo especial para la que fue mujer pionera de la aviación, la Sra. Celia Martí, q.e.p.d.


Ramon Tàpias
Aeroclub de Reus
Reus, 12 de enero de 2011
Copyright foto Aeroclub de Reus. (Cèlia i Teresa davant la Bücker i al fons l'hangar històric de 1937, actualment restaurat al recinte de l'Aeroclub de Reus). Foto cedida per Alícia Alegret.

No hay comentarios: